Resepi Char Kuey Teow Terbaekk (SbS)

14 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online 2017 Resepi Char Kuey Teow Terbaekk (SbS) Resipi Masakan 2017,Ayam,Jagung,resipi, kongsi resepi, myresepi, petua tradisional dan petua memasak,Petua Online

Resepi Char Kuey Teow Terbaekk!! | Assalamualaikummmm… Haa..Sape suka char kuey teow? Jom cuba resepi ni..mudah dan sedap… Admin akan berkongsi resepi terbaik utk anda 🙂

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)

Sumber : ‎Jamiah Tulisman

Resepi Char Kuey Teow Terbaekk

Ini adalah bahan yang sangat penting.. Sos char kueyteow.

*Bahan sos boleh simpan lama dan boleh buat 4 kali kueyteow 500gm

2 litre air Masak

100 ml sos ikan

200ml kicap manis (sy guna cap kipas udang)

2 sudu cukup rasa Maggie

3 sudu besar penuh sos tiram Maggie

250ml sos cili (1 cawan)

100ml kicap pekat

Cara: campurkan jek semua dan kacau rata.. dah siapp.. 

*Kalau nak buat separuh adunan sos atas Tu pun boleh sebab dapat banyak dan sos kena simpan dlm bekas bertutup ye.. Dan simpan dalam peti sejuk.. Bila nak buat char kueyteow atau mee amek jek sos ni.

Jom tengok cara membuatnya:

Panaskan sikit minyak..tumis bawang putih dan hirisan bawang merah.. tumis hingga naik bau.. masuk lada kering yang siap blend tu dalam 2 sudu besar.. tumis hingga garing.. Dah garing masukan 500ml sos

Biarkan mendidih.. Dah didih pecahkan 2 baji telur ..biar kejap dan Kacau rata. Masa ni pasang api besar..

Masukan udang,kerang (jika ada)

Kecikkan api, masukan 1/2 sudu makan gula dan kacau kacau rata..Tak perlu masuk garam

Masukkan kueyteow

gaul rata..

Masukan taugeh/ sawi jika suka, dan tutup api

Kacau dan angkat

Hidang panas-panas… Fuhhh…merecikk… 😛

Selamat mencuba..

Jangan lupa share..

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi – resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

Resepi Char Kuey Teow Terbaekk (SbS)