Resepi Lasagna Sedap & Mudah!! (MsB)

209 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online, Hello jumpa lagi di blog resipimasakan.site,Kali ini saya ingin berbagi resipi – Resepi Lasagna Sedap & Mudah!! (MsB) – Resepi Masakan 2017,resepi masakan ayam,resepi masakan kampung,resepi masakan ikan,resepi masakan sotong,resepi masakan daging,resepi masakan melayu,resepi masakan udang,resepi masakan telur,resepi masakan ikan kembung

Resepi Lasagna Sedap & Mudah!!
Weekend ni kalau ada tetamu nak bertandang rumah atau kalau sendiri dah bosan ngadap nasi, luangkan masa sediakan Creamy Pasta Meatballs ni. Tak sampai sejam siap… Aummm……
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (MsB)…
Resepi Lasagna Sedap & Mudah!!
Resepi & cara buat ada pada setiap gambar

Bahan Sos Putih:
1 ketul butter
250 gram tepung gandum
1 biji bawang holland dicincang
1 liter susu segar+500ml air
atau 1tin susu cair + 3tin air
(jangan tanya kenapa resipinya macam ni yang pasti bila makan time sejuk pun x rasa muak., sedap ja)
100g cheedar cheese
100g mozarella cheese
1 sudu teh garam
1 sudu besar lada sulah

Cairkan butter api perlahan

Dah cair masukkan bawang holland

Kacau sampai naik bau kemudian masukkan tepung gandum

Kacau tepung sebati
Masukkan susu

Kacauu

Dah sebati tu hanya nampak bawang masukkan garam dan lada sulah
Kacau sampai adunan pekat masukkan cheese

Ok dah siap gini rupanya

Untuk inti daging:
1 kg daging cincang (renehkan dulu)
2 batang lobak merah potong dadu
2 biji tomato
1 labu bawang putih (+-8-10ulas) kisar bersama 1 biji bawang holland
450g tomato puree
1 tin kecil sos prego (kimball/adabi atau apa2 jenama)
3 sudu besar lada hitam
2 sudu besar mix herb
Masak semua bahan sehingga empuk

Ni rahsia kuah sedap!
Kisar 2 batang lobak merah kemudian masukkan dalam kuah ni reneh smpai masak masukkan garam gula secukupnya

Akhir sekali masukkan cendawan dan buah zaitun

Rendam lasagna sheet dalam air panas dalam 10 minit jangan bagi melekat antara satu sama lain masa rendam tu

Lapis pertama inti daging
Lapis kedua sos putih
Letak sheet

Uang lagi inti daging

Sos putih dan sheet

Inti daging dan sos putih layer paling atas letak capsicum

Tabur mozarella cheese boleh terus bakar suhu 200c selama 30 min
(ni oven saya,oven uols ce try test hehe)

Tetiba dapat tempahan banyak tak sempat siapkan boleh frozen dulu. nak frozen bole bakar siap-siap atau terus bekukan. nanti nak delivery boleh keluarkan defrost dan bakar atau panaskan saja.

Ini yang dair frozen dibakar
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : FB Salwa Kursiah
Jum Like : Aneka Resepi Masakan

Tags: #creamy-pasta #macam #masakan #meatballs #mudah #pasta #resepi #salwa-kursiah