Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)

47 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online 2017 Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS) Resipi Masakan 2017,Ayam,Jagung,resipi, kongsi resepi, myresepi, petua tradisional dan petua memasak,Petua Online

Resepi Lengkap Nasi Ganja!! | Assalamualaikum, selamat berhujung minggu…hari ni saya akan share resepi Nasi Ganja, Ayam Goreng Rempah, Kari Mamak. Resepi asal drpada Puan Ida Shahida, saya cuba ternyata memang sedap.. dan ni saya sediakan step by step untuk resepi lengkap ni…

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)

Resepi Lengkap Nasi Ganja!!

Bahan-bahan untuk masak Nasi Ganja 3 pot beras:

Rempah 4 sekawan

rempah sup adabi

minyak [email protected]

bawang merah 8 biji

bawang putih 4 biji

halia 2 inci

pewarna kuning telor.

tumis bawag-bawang yang dah di tumbuk dengan rempah 4 sekawan sehingga naik bau

Kemudian masukkan rempah sup tunggu sehingga garing dan pecah minyak masukkan air 4 1/2 cawan pot

Beras 3 pot yang telah di cuci dan di tos kan

Lepas masuk air tunggu mendidih masukkan beras

Masukkan cili sos dalam 2 senduk. saya guna senduk ikea yang 1.90 tu je.. hihi

Masukkan pewarna kuning telor dalam 5,6 titik sehingga dapat warna kuning macam tu. Kemudian alih kan ke rice cooker, masak seperti biasa..

Taraa… dah masak nasi ganja ni…cantikkan..

Ok ni bahan untuk ayam goreng berempah:

 semua ni kisar halus dengan sedikit air…jangan cair sangat sebab nak salut dekat ayam.. 

2 batang serai

1 inci halia

bawang putih 3,4 biji

bawang merah 8 biji

Ayam yang dah di basuh dan di tos kan

Ok, ni salutan ayam ye, letak bahan yang dah di kisar tadi bersama daun kari, serbuk kari ayam 8sudu, jintan manis dan serbuk ketumbar 1 sudu, garam

Ok gaulkan, dan perap sekurang-sekurangnya 30 min, lagi lama lagi sedap

Goreng dalam minyak yang banyak dan panas… dan kontrol api… mula besar,  nampak permukaan dah nak garing, sederhanakan api dan kemudian slow…supaya ayam masak sempurna dan rempah x hangus

Ayam yang telah di goreng… nyum

Bahan-bahan untuk masak kari mamak:

1 ketul rencah ayam [email protected]

asam jawa

5,6 biji bawang merah

2,3 biji bawang putih

1 inci halia

tumbuk halus. dalam mangkuk letak 2 peket kecik kari ayam, 1 paket kari ikan, 1sudu serbuk cili

Rempah tadi tu kita bancuh jadi kan paste

Tumis bahan-bahan yang di tumbuk

Masukkan rempah dan tunggu sehingga rempah masak dan pecah minyak baru masukkan air asam jawa

Masukkan air dalam 3 mangkuk

Dan tunggu sehingga kuah betul-betul pekat, kari mamak yang sedap ialah kari yang pekat.. perlu mendidih berkali-kali.. perasakan dengan garam dan serbuk perasa..

Ok.. dah boleh ngappp… untuk tambahan saya rebus bendi dan telur masin… nyummmmm… selamat mencuba… lepas ni xpayah pi jauh-jauh sampi ke utara nu nak makan nasi ganja… kenapa panggil nasi ganja.. sebab sekali rasa nak lagi dan jadi gian… hihihihi

Selamat mencuba..

Jangan lupa share..

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi – resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)