Resepi Mee Goreng Mamamaicun!! (MsB)

130 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online, Hello jumpa lagi di blog resipimasakan.site,Kali ini saya ingin berbagi resipi – Resepi Mee Goreng Mamamaicun!! (MsB) – Resepi Masakan 2017,resepi masakan ayam,resepi masakan kampung,resepi masakan ikan,resepi masakan sotong,resepi masakan daging,resepi masakan melayu,resepi masakan udang,resepi masakan telur,resepi masakan ikan kembung

Resepi Mee Goreng Mamamaicun!!
Resepi mudah untuk makan malam ini.. :D.. Aummm……
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (MsB)…
Resepi Mee Goreng Mamamaicun!!
Resepi & cara buat ada pada setiap gambar

Bahan-bahannya:
Mee kuning
(lupa bubuh gambo la pulak….masa ni mee ada dalam sink…tengah basuh…hahaha)
ikan bilis*
bawang merah*
bawang putih*
cili kering (bergantung kepada kepedasan)*
kicap lemak
sos cili
sos tomato
sos tiram
telur
udang
sotong
sawi
tauge

Method:
Mula-mula kisar semua bahan yang bertanda *
(saya tak pernah sukat berapa biji bahan-bahan yang saya gunakan…ikut rasa hati masing2)
Kemudian panaskan minyak.

Masukkan bahan yang telah dikisarkan tadi.

Selepas dah naik minyak bahan tumis tadi masukkan kicap lemak, sos cili, sos tomato, sos tiram. JANGAN bubuh garam tau….sebab sos tu semua dah menyumbang rasa masin…mee kuning tu juga dah rasa masin.

Kacau lagi

Selepas tu masukkan udang, sotong, batang sawi & telur (untuk masak mee mamamai lebih suka masukkan udang & sotong berbanding ayam & daging).

Kacauuuu

Masukkan mee pula

Masukkan sawi.

Masa ni boleh adjust sama ada nak mee tu basah atau kering…kalau nak mee tu kering boleh biar lama sikit.

Tutup api & barulah masukkan tauge.

Tadaaaaaaaaaa….siap!!!! senangkan!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : FB Maisarawani Spahat
Jum Like : Aneka Resepi Masakan

Tags: #aneka #goreng #goreng-mamamaicun #kemudian #mamamaicun #masukkan #mula-mula #pulamasukkan #resepi #selepas #spahat