Resepi Sup Tulang Merah Singapura!! (MsB)

231 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online, Hello jumpa lagi di blog resipimasakan.site,Kali ini saya ingin berbagi resipi – Resepi Sup Tulang Merah Singapura!! (MsB) – Resepi Masakan 2017,resepi masakan ayam,resepi masakan kampung,resepi masakan ikan,resepi masakan sotong,resepi masakan daging,resepi masakan melayu,resepi masakan udang,resepi masakan telur,resepi masakan ikan kembung

Resepi Sup Tulang Merah Singapura!!
Ada beberapa orang yang teringin nak makan sup tulang merah Singapura, jadi saya sharekan resepinya. Nak mai Singapura macam jauh sangat pulak. Nak berpassport dan bertambang bagai semata-mata nak makan sup tulang, baik kos tu tukarkan beli bahan-bahan. Gituhhh.
Rugi tak cuba sendiri tau.. kena cuba, semua pasti suka…. Aummm……
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (MsB)…
Resepi & cara buat ada pada setiap gambar .

Tulang kambing untuk periuk sederhana macamni, muat untuk 3 kilo.
Basuh bersih2, letak air, kulit kayu manis, halia. Rebus dalam 2 jam

Bahan untuk menumis :
– perencah sup 10 sudu.
– serbuk cili 3 sudu.
– garam masala 2 sudu.
Blender halus:
1. 6 ulas bawang merah
2. Selabu bawang putih
3. Halia sebesar ibu jari

Taraaaaa…. sampai jadi macamni. Ketepikan dalam bekas plastik.

Sediakan rempah empat sekawan.
Sebab apa namanya empat sekawan, mungkin sebab terlampau akrab dalam mana-mana masakan yang perlu tumis. Hahah. Saja merapu.
Bila dah cukup 2 jam rebus, masukkan akar daun ketumbar untuk aroma mabeles.
Letak pewarna merah.

Masukkan satu tin tomato puri. Apa-apa jenama yang serasi dengan tekak hang.

Letak tomato puri, warna automatik jadi macamni.
Tuangkan 1 botol tomato sos untuk pekatkan kuah

Buangkan minyak yang dah keluar. Cedokkan sampai minyak tinggal tipis

Dalam periuk yang berasingan, tumis 4 sekawan dan serai sampai naik bau.
Masukkan bahan2 blender tadi, dan segenggam cili kering yang dikisar halus. Tumis naik bau sampai adik hang tak jadi tidoq petang. Muahahaha
Masukkan perencah sup, rempah masala dan serbuk cili.

Tumis sampai jadi macamni.

Sementara itu sendukkan air rebusan tulang tadi 3 senduk, dan letak dalam bahan tumis tadi.

Masukkan daun ketumbar dan tumis lagi sampai timbul minyak sikit2.
Masukkan semuanya dalam kuah sup tulang. Masa ni dah boleh perasakan garam dan serbuk perasa. Agak-agak dah cukup rasa. Rebus lagi 15-20 minit

Sup tulang merah Singapura dan roti perancis sedia dimakan. Dia punya sedap, sampai boleh lupa nak ajak laki makan sekali. Kah kah kah!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : FB Nurul Ezzah Zainudin
Jum Like : Aneka Resepi Masakan

Tags: #aneka-resepi #hahah-saja #letak #masakan #nurul-ezzah #resepi #singapura #tulang